“Een veld vol bloemen…temidden van de polders…een prachtig schouwspel van kleur en geur…honderden bloemen die zachtjes wiegen in de wind…. Een stukje plukgeluk dat je kan meenemen naar huis.”

Droom

Dat was de droom die zich twee jaar geleden in mijn hoofde nestelde.

Ik heb het altijd heerlijk gevonden om in mijn tuin bezig te zijn, te wroeten met mijn handen in de aarde, ja – zelfs onkruid wieden vind ik vaak ontspannend (al zijn er op dat vlak ook wel limieten hoor).

Met een tuinarchitect als vader en een moeder met een grote passie voor bloemen en natuur kreeg ik de groene vingers via de paplepel of de navelstreng mee.

Het was dan misschien ook voorbestemd dat ik op een bepaald moment in mijn leven de groene toer ging opgaan.

Uitwerking

Corona bracht alles een beetje in een stroomversnelling. Tot dan had ik vooral in mijn eigen tuin geëxperimenteerd maar ik had de smaak zodanig te pakken dat ik algauw mijn territorium wat wou uitbreiden…

Op een stukje landbouwgrond palend aan mijn tuin startte ik met de bloemenpluktuin en werd ik bloemenboerin in bijberoep. Het begin van een spannend avontuur!

Het merendeel van de bloemen die op het veld staan zijn eenjarigen (Leeuwebekjes, Cosmos, Juffertje in t Groen, Strobloemen, …)

Deze zaai ik in de winter en in het voorjaar allemaal voor in zaaitrays in mijn serre. Eens ze gekiemd zijn, plant ik ze uit op het veld.

De bloemen van mijn pluktuin zijn allemaal op een lokale en duurzame manier gekweekt. Sproeistoffen gebruik ik niet. Dat is een heel bewuste keuze.

Het maakt mijn job er zeker niet eenvoudiger op, en ja… ik vloek ook regelmatig op al dat onkruid dat vaak sneller opschiet dan de bloemen die ik gezaaid heb, en op de bladluizen die op de meest vervelende momenten en plaatsen plots opduiken. Maar dat is nu eenmaal de natuur…. You win some, you lose some…

Alternatief

Als mama van drie jonge kinderen besef ik hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor onze omgeving en de natuur rondom ons.

De traditionele bloemenindustrie – die zeker niet altijd even duurzaam is – past dan ook niet echt in dit plaatje.

Merendeel van de “klassieke” bloemen komen immers per vliegtuig of boot van de andere kant van de wereldbol, worden bespoten met massa’s sproeistoffen, en moeten gekoeld vervoerd en bewaard worden.

Met de bloemen uit mijn bloemenpluktuin wil ik een alternatief aanbieden. De bloemen die je in onze pluktuin kan plukken zijn lokaal, duurzaam en onbespoten. En dus ook enkel te verkrijgen tijdens de lente en de zomer. Het bloemenseizoen start steeds in april met de komst van de tulpen en loopt meestal door tot eind oktober.  Want dat zijn de bloemenmaanden. En wij gaan mee met de seizoenen…

Praktisch

Omdat het moet hier nog wat praktische informatie:

Adres: Valkstraat 17 in Assenede (op de hoek van de straat zie je onze houten "hut" waar we de bloemen in plaatsen).

Ondernemingsnummer: BE0772913123

Telefoon (enkel in noodgeval aub): +32 498 90 28 84